fbpx

Prestasjonsangst – dens mange ansikt

I denne bloggen vil jeg gjerne dele litt fra et kapittel i boken min: Ta tak i livet ditt – før noen andre gjør det. Det er et kapittel om prestasjonsangst og dens mange ansikt. Et veldig viktig tema å belyse, og forstå mer av.


Utdrag

Prestasjonsangst er et ord og en følelse mange kjenner til. Det er kanskje ikke så lett å erkjenne, men alle møter vi den før eller senere i en eller annen form. Ingen av oss ønsker å erkjenne at vi har angst eller frykt for noe, for da føler vi oss dårligere enn andre. Hele tiden sammenligner vi oss selv med andre, og det er grunnlaget for prestasjonsangsten.

Vi vokser opp med sammenligninger. Vi blir sammenlignet med søsken og andre jevnaldrende. Alt dette bygger seg opp i det ubevisste, og kommer på en eller annen måte til syne i vår atferd. Det er interessant å se hvordan denne prestasjonsangsten kan lamme oss så totalt til tider. 

Vi ønsker å gjøre det beste vi kan, og vi ønsker at andre skal se at vi får til det vi driver med. Det å prestere handler både om egne forventninger til oss selv og de forventningene vi antar at andre har til oss. Hele samfunnet er bygget opp på viktigheten av å prestere. Vi skal være flinke og snille, og det medfører gjerne en negativ konsekvens hvis vi ikke er gode nok. På skolen blir vi bedømt på om vi er snille og flinke nok gjennom karakterer både i fag og oppførsel. Vi frykter de røde strekene i bøkene etter retting fra lærerens side, fordi det forteller oss at vi ikke er flinke nok. 

Det legges et press på oss uansett om vi er hjemme, på skolen eller på jobb. Vi er redd for bedømmelse. I tillegg vet vi selv hvordan vi har vært med på å le av andre når de ikke gjør det bra nok, så vi vet at det samme kan skje med oss.

Jeg husker jeg virkelig fikk tatt tak i et enda dypere lag av min egen prestasjonsangst da jeg stod foran et tv-kamera. Alles øyne og forventning var rettet mot meg. Det var mange tanker som gikk gjennom hodet mitt første gang. Får jeg til noe, kan jeg dette, hva om jeg ødelegger noe, ja, alt mulig av rart tankespinn. Da var det godt å kunne gå inn og fjerne et nytt lag av prestasjonsangsten så jeg kunne ha fokus på oppgaven min.

Jeg må jo smile litt av meg selv når jeg tenker tilbake på da jeg hadde ungene på skolen og vi skulle ha felles foreldremøte. Læreren ønsket velkommen og sa at hver og en kunne presentere seg så vi ble litt kjent. Vi behøvde bare å si navnet vårt og hvem vi var forelder til. Jeg hørte ingen navn. Jeg bare så lepper som rørte seg og kjente ikke annet enn hjertet mitt som pulserte hurtig. Jeg fikk nesten «hjertet i halsen». Så var det min tur og jeg fikk sagt hvem jeg var mammaen til. Etterpå var jeg helt utslitt, og jeg fant i ettertid mange unnskyldninger for å sende pappaen på skolemøter. Jeg smiler fordi jeg i dag kan snakke hvor som helst og når som helst, og ganske lenge også hvis jeg får anledning.

Vi har et samfunn som på alle måter legger opp til å prestere. Vi har til og med tv-programmer som for eksempel 4-stjerners middag, hvor man får terningkast avhengig av hvor flink man oppfattes av andre. Vi får til og med terningkast etter hvordan andre oppfatter at vi kler oss. Hele tiden sammenlignes vi. Er det rart vi har prestasjonsangst?

For å håndtere dette presset og stresset tyr vi til forskjellige midler for å slappe av, man tar seg en drink eller en pille. Som vi vet, skaper det store ødeleggelser på mange plan.

Ganske tidlig lærer vi også å sette på oss «masker» i forskjellige sammenhenger for å håndtere alt presset. Du har ektefelle-maske, venne-maske, jobb-maske og så videre. Dette gjøres selvfølgelig på et ubevisst plan. Vi bærer forskjellige masker og kommer lenger og lenger bort fra den vi egentlig er.

Hvis du bare var deg selv, uten de forskjellige maskene på, ville ikke prestasjonsangst vært et tema. Du ville uansett ha vært det beste du kan være, og visst at det var godt nok. Du kan ikke sammenligne deg med andre, og du skal ikke det heller. Du er den du er, og du er unik!

Du har dine evner og talenter som skal brukes. Du har dine oppgaver, og ingen andre kan erstatte akkurat deg. Noen ganger deler jeg mitt indre bilde på verden som et puslespill, for å minne mennesker på den verdien vi har. Om du er konge eller uteligger – alle brikkene i puslespillet må være på plass for at puslespillet skal være komplett.

Vi opplever prestasjonsangst i forskjellige settinger. Det er alltid en vond følelse som det er viktig å ta på alvor, slik at vi faktisk kan fjerne den og få det bedre, og slippe å ty til «hvite» løgner.

I tillegg til dette utdraget, vil jeg gjerne gi deg et tips til en øvelse som kan hjelpe.


Øvelse:

Sett deg ned, lukk øynene og trekk pusten dypt noen ganger. Kjenn at du slapper av. Når du er avslappet, tenker du deg at den delen av deg som har prestasjonsangst, står rett foran deg.

Nå kan du snakke med den delen, og gjøre han/henne tryggere ved en inspirerende og støttende samtale. Et lite ekstratips: Når du har snakket ferdig, kan du tenke deg at du plasserer deg selv i hjertet ditt, og kjenner på en god følelse. Når godfølelsen er fremme, kan du åpne øynene og fortsette dagen. (Har du vært på kurs, bruker du Det Kreative Hjørnet og tar en liten pep-talk.)

Ved å prioritere noen minutter hver dag til øvelsen, vil du ha investert i en fremtid med mindre press.

Deborah

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on print
Share on email

«Det kan jo ikke være så enkelt»

Dette kan høres komplisert ut, men etter snart tredve år med egen utvikling og utprøving har jeg funnet et enkelt konsept. For å være sikker på at metoden virker, ba jeg forskere om å se nærmere på hvilke resultater vi kan forvente å få med BevissthetsTrening. Det at noe som er komplekst, faktisk kan gjøres på en enkel og systematisert måte, er nettopp en av mine utfordringer hvor jeg har møtt og møter motstand fra mange hold. Det er fordi vi har lært å være skeptisk hvis noe er for enkelt, “det kan jo ikke være så enkelt”.

Les mer »

En historie fra mitt arkiv

Dette er en del av en historie fra mitt arkiv. Det er faktisk ganske så interessant å se hva som kan komme frem av hendelser, gjemt i forskjellige ”skap og skuffer”.

Les mer »

Motta nyheter fra
Unique Mind ESP
direkte i din innboks.

Ved å motta våre nyhetsbrev samtykker du at Unique Mind ESP kan sende deg nyheter og informasjon. Du kan alltid avmelde deg fra nyhetsbrevet med et enkelt klikk.